Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми. Това заяви председателят

...
Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми. Това заяви председателят
Коментари Харесай

Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми

Държавата ще заплати единствено на изрядните пътни компании. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по районна политика Настимир Ананиев от Политическа партия.

„ Трябва доста ясно да заявим на пътните компании , че ще се разплатим единствено към тези, които са изрядни към страната. Тези, които са проблематични, би трябвало ДНСК и АДФИ да излязат със мнение за всеки един план “, добави той, представен от offnews.bg.

Ананиев твърди още, че само 21% от пътните компании са изрядни и единствено те ще получат парите си. „ Щом си безупречен към страната, и страната би трябвало да е изрядна и към теб. “Пътните компании оповестиха, че планират безсрочен протест от на следващия ден, 27 юли. Той ще стартира пред Народното събрание, а през целия ден в 20 точки по пътищата на страната ще има едночасови блокади. От сектора заплашиха, че тази година няма да има зимно разчистване, защото на фирмите не е платено и с тях не са подписани нужните контракти. Става въпрос за неизплатени 720 млн. лева за към този момент осъществени действия.

Междувременно в комисия депутатите одобриха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки - единият на „ Демократична България “, а вторият - на „ Продължаваме промяната “. 

Демократична България предлагат възможността за строителство посредством инженериннг, т.е. при сливане на планиране, строителство и строителен контрол, само че посредством прецизиране на случаите, в които е вероятен - при бедствия, създаване на национални обекти, за които не са налични знания и опит за планиране или техника, за тяхното осъществяване, за общински обекти със период за осъществяване до 1 година и на стойност до 120 хиляди лева В претекстовете на вносителите е записано, че " българската форма на инженеринг е корупционна ", поради което се постанова и смяна в закона.

От Политическа партия пък предлагат индексация на цените по подписани контракти за публични поръчки. Целта е да не се забавя градежът поради повишилите се цени на строителните материали.

В края на съвещанието, откакто законопроектите бяха признати, Настимир Ананиев съобщи, че до края на седмицата ще бъде свикано изключително съвещание, на което ще се разискват договорите за настоящ ремонт и зимна поддръжка на пътищата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР